grannt studio

Vad är Instagram Highlights & tips på hur du använder dem

Idag ska vi dyka ner i den fantastiska världen av Instagram Highlights. Ja, och vad är det då? Vad är Instagram Highlights, och hur ska du använda dem?

Det ska vi ta reda på idag. Jag kommer även dela med mig av 5 kategorier du kan utgå från när du optimerar din profil på Instagram med just Highlights.

Vad är Instagram Highlights?

Instagram Highlights är de små samlingarna av Stories, eller händelser på svenska, som du kan spara i din profil. Här kan du alltså spara ner värdefulla Stories så att de inte försvinner efter 24 timmars tid. Istället kan dina följare och framtida besökare ta del av ditt material tills du väljer att ta bort det.

Man skulle kunna säga att Instagram Highlights är en snabbguide till ditt konto. Du väljer vad som är mest relevant för nya besökare att veta om dig. Stories som du tycker visar ditt konto i bäst ljus, kan du spara som en Highlight som sedan ligger kvar på din profil även när den försvinner från själva Stories-funktionen.

Varför ska jag ha Instagram highlights?

Det finns många anledningar till varför du kan använda Instagram Highlights på din profil. Men kanske den främsta är att du direkt visar nya besökare vem du är och vad du har att erbjuda. Highlights ligger högt upp på din profilsida och syns av alla som besöker den.

En potentiell följare kan lista ut vad ditt konto innehåller på några olika sätt. Genom att läsa din bio får hen reda på vad du gör. Dina inlägg visar upp det innehåll du valt att dela med dig av till dina följare. Och det är ju en jättebra förklaring av ditt konto.

Men sanningen är att det ska mycket till för att en ny besökare ska scrolla igenom dina inlägg i jakt på en förklaring på vem du är och vad du har att erbjuda.

Instagram highlights: En snabbguide till ditt konto

Det här här Instagram Highlights kommer in i bilden. När nya besökare fått en överblick av din bio, insett att ditt konto kan vara av intresse kan du genom Instagram Highlights ge dem en snabbguide av vad de kan förvänta sig från dig och dina inlägg.

Ge nya besökare en inblick av vem du är som person, vad du är expert inom och vilka problem du löser. Du samlar all den viktigaste informationen på ett och samma, tillgängliga ställe.

Tanken med Highlights är att svara på frågan varför ska man följa just dig? Och ja, det är precis den frågan som dina inlägg svarar på också.

Genom dina inlägg ser dina besökare exakt vad du har att erbjuda. Men det kräver också mer tid och energi från en besökare som precis hittat in till ditt konto, besökare som ännu inte har en relation till dig och din expertis.

Och att vi har riktigt dåligt tålamod på sociala medier, det är sen gammalt. Därför måste du hjälpa dina besökare att snabbt hitta lättillgänglig och nyttig information som gör att de går från besökare till följare.

Vilka highlights ska jag ha på min profil?

Nu när vi rett ut varför du behöver använda Instagram Highlights, ska vi reda ut vilka Highlights du kan ha nytta av att lägga upp. Här nedan går jag igenom 5 kategorier som du kan använda dig av när du skapar dina Instagram Highlights för din profil.

Highlight 1: Hej/Starta här

Först och främst. Vem är personen bakom kontot? När vi går in på sociala medier, vill vi gärna ha en person att knyta an till. En människa bakom maskineriet. Att du är du, är en av ditt företags största styrkor. För vilket annat företag kan erbjuda din personlighet, din expertis? Nej precis, det är bara ditt företag som har den möjligheten.

När vi pratar om sociala medier, brukar vi prata om know, like, trust. Och eftersom dina besökare hittat ditt konto, vet dem att du finns. They know. För att få dem att lita på dig, det vill säga, anlita dig för dina tjänster, måste de gilla dig först. Och det är mycket lättare att gilla människor med personligheter, än ett företag utan. Visa upp dig!

Berätta om vem du är, vad du gillar, om du har en hund, vad du äter till frukost, varför du jobbar med det du gör och hur du kommit dit du är idag.

När du sätter ett exempel på hur du kommunicerar, bjuder du in dina följare till att göra detsamma. De kanske hittar igenkänning i din text, eller blir nyfikna på ditt företag.

Det är så kontakter skapas, och chansen att följare blir kunder växer eftersom de både bildar en relation och ett förtroende för dig som företagare och person.

Highlight 2: Tjänster

Vad är ditt erbjudande? Vilka tjänster har du, och vilka problem löser de? Försök vara så konkret och kortfattad som möjligt, även om du har en spretig tjänst.

I den här highlighten ska du skapa förtroende för att du har en lösning på någons problem, och det kan du göra genom att först belysa problemet och sedan beskriva hur du löser det åt dem.

Här är det också viktigt att du går ner till en nivå i språket som är alldaglig. Skippa branschsnacket och prata med dina följare på ett språk som de förstår.

Du vill ju att dina följare ska förstå vad du erbjuder för lösning, så att dra igång med förkortningar och invecklade förklaringar hjälper ingen.

Satsa istället på att vara tillgänglig och tillmötesgående. Du vill skapa igenkänning och bekräfta dina potentiella kunders hopp om att det finns en lösning på deras problem.

Fundera på hur du vill att följaren ska känna när hen läst din text, och skriv därefter.

Highlight 3: Tips & tricks

Tips & tricks, hjälpmedel, minkurs. Ja, kärt barn. Här har du chansen att bjussa. Och varför bör du göra det? För att visa vad du kan, att du är villig att hjälpa till och vet vad du snackar om.

Vi kan jämföra det med gratis baskunskaper eller resurser. Genom dessa skapar du ytterligare förtroende för att du vet vad du gör, och du gör det riktigt bra.

Och jag vet, att ge bort gratis material låter ju lite skumt. Men se det istället som en del av din marknadsföring. Ge inte bort din tid och expertis utan kostnad, utan spara det bästa till dina betalande kunder. Vi kan ta mig som exempel.

Jag delar gärna med mig av hur man ska tänka när man designar ett Instagraminlägg som en gratis resurs. Genom det, visar jag mina följare att jag faktiskt vet vad jag pratar om.

Därifrån går en del iväg med informationen och sköter designandet själva. Andra kommer istället tillbaka för att anlita mig att designa deras templates åt dem.

Highlight 4: FAQ

Finns det frågor som dyker upp med jämna mellanrum? Då är en FAQ perfekt för dig. Samla alla återkommande frågor i en Highlight där dina följare får ett direkt svar på det de undrar.

Det här kan vara allt från priser, tjänster, leveranstid och var du finns, till mindre frågor som var är du baserad. Tanken med en FAQ är att minska ansträngningen potentiella kunder och följare behöver göra för att få svar på frågor de undrar över.

Det är även ett sätt att börja bygga relationer med de som helt enkelt inte orkar skicka iväg ett DM, även fast de undrar över något. Detta kan vara speciellt värdefullt när en potentiell kund till exempel vill anlita dig, men är övertygad om din leveranstid är för lång och därför inte ens ställer frågan.

I en FAQ kan du nämna att du även erbjuder korta leveranstider, och på så sätt öka dina chanser att den potentiella kunden tänker om.

Highlight 5: Recensioner

Till sist är det dags att lämna över ordet till dina nöjda kunder. Ett bra sätt att få förtroende, är att visa att du levererar det du lovat. Det behöver inte vara svårare än att be om att få lägga upp dina kunders ord som recensioner.

Mer ofta än sällan har en nöjd kund inga som helst problem med att rekommendera dig. Även här, precis som i din introduktion, är det bra att ha med en person som står bakom rekommendationen. Ett namn och företag blir toppen.

Redo att skapa dina Instagram Highlights?

Det tror jag, det!

Faktum är, att det inte alls behöver vara så svårt att skapa dessa Instagram Highlights. Det viktigaste är att du får fram ditt budskap på ett lättillgängligt sätt.

Ta mer än gärna del av de punkter jag just skrivit om, men feel free att komma på egna kategorier som kan gynna ditt företag. Det är ju ändå du som känner din verksamhet och målgrupp bäst. Fundera på vad de vill veta om dig, och anpassa det till att passa in i dina Highlights.

Lycka till!